Focus als bron van energie | over genoeg genieten als hulpverlener* door het richten van je aandacht

Ik geniet de laatste tijd erg van de overvloed aan goudsbloemen in mijn tuin, ook nu nog laat in het najaar. Van de prachtige oranje-gouden kleur die me direct een zonnig humeur bezorgt nu het steeds vaker donker is buiten. Als ik mijn aandacht richt en een bloem goed in me opneem voel ik me aangemoedigd, vol vertrouwen en optimisme om het leven tegemoet te treden. Focus geeft me energie.

Dezelfde prachtige bloemen bleken echter net zo goed een bron van onrust, zodat ik me weer realiseerde hoe belangrijk het is waaróp ik me focus.

Een tijdje geleden zag ik een filmpje met uitleg en informatie over de kwaliteiten van de goudsbloem. Ik leerde er ook dat hoe meer bloemen ik zou plukken hoe meer nieuwe er zouden groeien. Een wonderbaarlijk en magisch gegeven dat me direct aansprak, en iets in mij aanwakkerde. Hier wilde ik onderdeel van zijn. En het klopt! In plaats van alle bloemen zorgvuldig te koesteren in de hoop dat ze blijven, ben ik meer bloemen gaan plukken en iedere dag verbaas ik me over de nieuwe aanwas en de hoeveelheid stralende bloemen. Ze lijken zich geen moment te bekommeren om hun vergankelijkheid.

Naast meer bloeiende bloemen plukken stimuleer ik de groei door dagelijks de uitgebloeide bloemen weg te knippen. En vandaag betrapte me ik er op dat ik kijkend naar het prachtige veldje met goudsbloemen vooral direct speurde naar uitgebloeide bloemen..

Ik neem mijn taak en bijdrage in het proces van groei serieus. Met als resultaat een nieuwe focus. Ik realiseerde me dat ik hierdoor nauwelijks nog oog heb voor de prachtige bloemen die Nu op hun mooist zijn, in de kracht van hun bloei staan te stralen van trots. Mijn focus verblindt.

Alles wat je aandacht geeft groeit

Het richten van de aandacht is een van onze krachtigste natuurlijke instrumenten. Want alles wat je aandacht geeft groeit, en zo creëren we dus onze eigen realiteit. Een eenvoudige en universele wet met veel impact op alles wat we doen. En niet doen. Dat waar jij kiest om je op te richten krijgt de kans zich te ontwikkelen en zich te laten zien, het krijgt brandstof. Focus betekent automatisch ook dat er een heleboel andere zaken niet je aandacht krijgen. Er schuilt het gevaar dat je zo toegelegd bent op dat wat jouw focus krijgt dat je aan andere belangrijke dingen, in mijn geval genieten van het gevoel dat de prachtige bloemen mij geven, niet toekomt. Focus is enorm krachtig maar vraagt om alertheid en bewuste keuzes.

Wat hebben uitgebloeide goudsbloemen te maken met genieten als hulpverlener?

Als we mijn focus op de uitgebloeide bloemen zien als metafoor voor de gerichtheid op waar we als hulpverlener iets kunnen betekenen voor onze cliënt of waar mogelijkheden liggen om nog iets harder te werken of iets beter ons best te doen om resultaat te halen, zien we hierdoor ook direct de valkuil van het geven van te weinig aandacht aan momenten van genieten in ons werk. We hebben namelijk wat te doen en dit nemen we serieus. Niets mis mee maar juist in hulpverlenende beroepen is juist óók blijvende aandacht nodig voor genieten.

‘Vaak is het advies dat je anderen geeft een heel goed idee voor jezelf’

We gebruiken als hulpverleners als sinds jaren in onze begeleiding de principes van kijken naar wat er goed gaat opdat we dat kunnen helpen vergroten maar hoe gebruiken we deze wijsheid eigenlijk als het gaat om onze éigen behoeftes en het op peil houden van ónze energie??

Natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering. En deze wens of noodzaak waar cliënten bij ons mee binnen komen kan een belangrijk startpunt zijn voor verandering. Maar het kan ongemerkt ook té veel onze energie opslurpen omdat we ons er teveel mee verbinden. Het kan immers altijd beter of anders. En jouw getrainde oog ziet maar al te goed waar de mogelijkheden liggen. Maar als je weet dat jouw aandacht bepalend is in wat vergroot gaat worden zie je ook waarom dit niet altijd handig is.. Zeker als je graag je werkplezier verhoogt en/ of werkdruk verlaagt.

Want wat gebeurt er met jouw inzet als jij veel kansen tot verbetering ziet?
Grote kans dat je je in ieder geval niet zult gaan vervelen.. Nog even los van de vraag wie er überhaupt geholpen is als jij je veel inzet voor een vooraf bepaald resultaat. Hierover schreef ik in dit andere artikel meer.

Waarom meer genieten als hulpverlener?

Door jezelf toe te staan om te genieten, doe je kracht op en positiviteit dat bijdraagt aan jouw balans, hierdoor verhoog je je werkplezier én impact.

Voor je het weet zie je vooral de uitgebloeide bloemen en vergeet te genieten van de bloeiende!
Maar wat zou het zonde zijn als al de dingen die jou in je werk energie, ontspanning of plezier geven of optimisme brengen, niet óók regelmatig jouw aandacht blijven krijgen. Sterker nog: pas als je consequent je energie blijft aanvullen door je te focussen op zaken die je in je kracht zetten of plezier geven, blijf je in balans en krijgen je cliënten de beste versie van jou te zien.

Kortom zie de kansen om te genieten en grijp ze!

Tips bij Focus als middel om meer te genieten als hulpverlener

  • Train je aandacht. Dit doe je door steeds tussendoor op te merken waar je aandacht nu naar uit gaat. Dit geeft je niet alleen meer vrijheid omdat je nu kunt kiezen of je je aandacht daar houdt of verandert, het geeft je ook inzicht in de natuurlijke gerichtheid van je aandacht en de momenten waarop het afdwaalt.
  • Langdurige gerichte aandacht heft drukte op. Oefen met het richten van je aandacht op een voorwerp, dier, natuurverschijnsel dat jou een goed gevoel geeft en bepaal vooraf een vast tijdsbestek.
  • Kies bewust aan het begin van je dag, week of gesprek waar jij je aandacht op wil richten en kies een woord, kleur, gevoel of geluid dat jouw dit gevoel geeft. Herhaal dit een aantal keer voor jezelf, vlak voor en gedurende je gekozen moment(en).
  • Vertel een collega over je voornemen, deel met hem of haar je herinneringsteken en vraag hem of haar er jou naar te vragen op gezette tijden.
  • Bepaal waar jij van geniet in je werk. Sta jezelf toe dit dagelijks meerdere keren ook te doen. Kies hiervoor ook een herinneringsteken (of meerdere) die bij jou het gevoel van genieten oproept door hier naar te kijken of aan te denken. Heb je moeite met het woord genieten omdat dit misschien (nog) niet goed voelt om te koppelen aan je werksituatie kies dan je eigen woord voor de kwaliteit of sfeer die jij dagelijks wilt ervaren.
  • Zet de kracht van het richten van je aandacht niet alleen in op de met jezelf afgesproken momenten zodat je je balans op peil houdt maar gebruik het ook als tool om je stemming of motivatie te verhogen op momenten dat het wat minder makkelijk gaat. Gun jezelf even stilstaan en focus op één van de door jouw gekozen objecten, woorden, gevoelens of gedachtes.

Wil je meer artikelen of aanmoediging om te genieten in je werk als hulpverlener via workshop of training? Kijk eens rond op deze site en neem hier contact op voor de mogelijkheden op maat.

*daar waar hulpverlener staat kan ook coach, trainer of behandelaar gelezen worden.